Mietiskelyjä

Hyvä, paha kiltteys

On hyvä olla kiltti. Tehdä se, mitä toiset haluavat. Olla hiljaa, kun muut valittavat. Sanoa kyllä, kun pyydetään apua. Kantaa toisten taakat ja ahertaa, että muilla olisi hyvä olla. …ja itse tulisi nähdyksi ja hyväksytyksi.

Luulin, että kiltteyteni on miltei parasta minussa. Kun en aiheuta kenellekään vaivaa ja suhtaudun toisten asioihin positiivisesti, kenelläkään ei ole minusta pahaa sanottavaa.

Kiltti elää kuitenkin vain toisille ja piilottaa itsensä tunteineen kiltteyden alle. Onko siksi juuri kiltteys ongelman ydin? Toisten tarpeita täyttäessä ja murheita kantaessa omat tarpeet ja tunteet jäävät täyttymättä ja patoutuvat. Samalla tuo pato alkaa painaa ja ahdistaa. Lopulta se murtuu ja viha purkautuu ulos tavalla tai toisella.

Kiltin on hankalaa olla muuta kuin kiltti. Hylkäämisen pelko ja muut tunteet estävät toimimasta toisin. Vasta ongelman hyväksymisen jälkeen voi opetella kuuntelemaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Sitä kautta voi löytää itsensä ja antaa itselleen luvan olla sellainen kuin on. Luvan tuntea, luvan elää.

Tätä tässä itsekin opettelen. Opettelen muodostamaan omia mielipiteitä, sanomaan niitä ääneen ja seisomaan niiden takana. Opettelen tunnistamaan ja hyväksymään tunteitani. Opettelen hyväksymään itseni juuri tällaisena ja seisomaan omilla jaloillani.

Se, jota hyveeksi luulin, estääkin minulta vapauden ja onnellisen elämän. Se rikkoo minua enemmän kuin se mitä pelkään. Ihmeellistä!

Jaa blogi kavereille:

(2) Kommentit

  1. Saga says:

    Niin..ei voi olla kiltti kaikille yhtä aikaa..Kun yhteen suuntaan kumarrat-toiseen pyllistät..Eli joku kärsii kuitenkin, ja myös sinä itse. Liian kiltin kanssa on mahdoton olla myös parisuhteessa, juuri tuon kuormittumisen ja istelleen pahan olon keräämisen vuoksi.Asiat jäävät käsittelemättä kun niitä kaunistellaan tai ei kerrota oikeista tunteista/mieliputristä toiselle.

  2. Mika Huusko says:

    Kiitos, näin se juuri menee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.